Dragi roditelji,

Odbojka se preporučuje deci iz više razloga. Odbojka je atraktivan olimpijski sport, može se igrati na profesionalnom, ali i na nivou početnika kao dinamična aktivnost. Trenirajući odbojku deca povezuju intelektualne i fizičke komponente čime skladno razvijaju celokupnu ličnost. Takođe, odbojka je jedan od narasprostanjeniijh sportova na svetu, to je sport kojim se stiču mnogobrojna prijateljstva. Ne sme se zaboraviti ni zdravstveni uticaj na razvoj, jer lekari preporučuju odbojku za pravilan rast i razvoj dece, kao i za ispravljanje već utvrđenih deformiteta.

Odbojka je specifična sportska aktivnost koju karakterišu brzinsko-snažne reakcije celog lokomotornog aparata. U ovom sportu podjednako su aktivni svi delovi tela i na taj način obezbeđuju pravilan rast i razvoj celekopne muskulature kao i koštanog tkiva. Iz tog razloga,odbojkaše krasi izuzetna sportska građa, sa naglašenim pravilnim držanjem tela, izraženim mišićnim tonusom i gornjih i donjih ekstremiteta.

Sa socijalno-psihološkog aspekta, ovaj sport omogućuje aktivnu socijalizaciju pojedinca u okviru sportske grupe, s obzirom da je reč o kolektivnom sportu. Zatim, imajući u vidu da jedna odbojkaška akcija traje u proseku od 3 - 10 sekundi, odbojkaš mora da u vrlo kratkom roku donese najkvalitetniju odluku u datom trenutku, kada se od njega traži da posmatra i svoje i protivničke igrače. Što znači da ovaj sport podjednako razvija i konativne i kognitivne sposobnosti, tj. pospešuje volju i inteligenciju kod deteta. Jednom rečju, ova igra ubrzava tok misli svakog pojedinca na taj način što traži od njega da rešava kompleksne probleme u kratkom vremenskom periodu. Preneseno na svakodnevni život to znači uspeh!

Odbojkaški sport, a naročito u okviru lokalne sredine, karakterišu visokoobrazovani igrači ili igrači koji su krenuli putem obrazovanja.

Neka i vaše dete krene pravim putem kroz ovaj sport!

 

Za sve dodatne informacije i stručne savete pozovite na :
063 474 137, Zoran Nejković - sportski direktor kluba